Bingo speluitleg

De spelregels per bingo website verschillen natuurlijk. Hieronder zullen we eerst de standaard bingo spelregels uitleggen en vervolgens verder gaan met de uitleg van de sites die wij bekeken hebben.

Standaard bingo speluitleg

Veel mensen weten wel hoe bingo origineel gespeeld dient te worden. Bingo is een spel voor veel spelers en wordt daarom ook wel het gezelligheidsspel genoemd. Bij bingo krijgt iedereen een formulier met hierop 25 vakjes. 24 van deze vakjes (de middelste niet) zijn gevuld met cijfers. Boven deze cijfers staat B I N G O. Elk getal komt maximaal één keer voor op elke kaart.

De B-kolom bevat getallen uit de reeks 1 t/m 15.
De I-kolom bevat getallen uit de reeks 16 t/m 30.
De N-kolom bevat getallen uit de reeks 31 t/m 45 (hier is in het midden een vakje leeggelaten of een logo van de kaartenmaker geplaatst).
De G-kolom bevat getallen uit de reeks 46 t/m 60.
De O-kolom bevat getallen uit de reeks 61 t/m 75.

Het spel verloopt simpel. Volgende de originele regels trekt de spelleider één voor één een bal met daarop een getal. Dit getal wordt omgeroepen en de spelers strepen het getal weg op hun bingokaart(en). Dit gaat zo door tot dat iemand alle getallen heeft weggestreept. Deze persoon roep dan bingo en het spel eindigt.

Vaak wordt bingo ook gespeeld tot iemand in een horizontale of verticale lijn alle getallen heeft doorgestreept. Dit is uiteraard van te voren afgesproken. Per speler kunnen er meerdere bingokaarten in het spel zijn. Spelers mogen zelf kiezen of ze meerdere bingokaarten kopen. Vaak zit hier wel een limiet aan.

Online speluitleg

Online werkt bingo vrijwel hetzelfde als offline. Er zijn wat subtiele verschillen. Een van die verschillen tussen online en offline bingo is natuurlijk het face-to-face contact. Bij Bingo Cams kun je zowel via webcam als  via chat contact houden met medespeler en op de andere bingo sites is er ook een chat functie, toch is dit niet helemaal hetzelfde. Een subtiel verschil dus.

Een ander verschil is dat je zelf niet op hoeft te letten of je bingo hebt. Je speelt bingo, maar de getallen verschijnen gewoon op je scherm en worden niet omgeroepen. Mis je dus een keer een getal dan is dit helemaal niet erg. De meeste online bingo websites strepen zelfs de getallen automatisch af. Zo hoef je zelfs met vier verschillende kaarten nog niet bang te zijn dat je een getal mist.

Omdat al het contact in online bingo via het internet verloopt wordt er verwacht dat je je gedraagt. Bij gewone bingo ga je ook niemand pesten of uitschelden en ook bij online bingo wordt erop gelet dat je een net taalgebruik aanhoudt en niemand kleineert. Doe je dit wel? Dan bestaat de kans dat je door een website gewaarschuwd wordt en (uiteindelijk, mocht je ermee doorgaan) ook (tijdelijk) verwijderd.